De Merwelanden 
nieuws.

Ontdek hier het laatste nieuws over De Merwelanden en andere interessante nieuws-artikelen.

65 plussers steeds ouder en gezonder

65 plussers worden, volgens cijfers van CBS, steeds ouder en gezonder. Vrijdag publiceerde het Centraal Bureau voor de Statistiek de nieuwe trends in Nederland en ouderen zitten in de lift!

Zo bleek dat de levensverwachting opnieuw is toegenomen. Heren die nu rond de 65 jaar zijn hebben volgens de laatste berekeningen nog zo’n 19 jaar te gaan. Vrouwen hebben wat meer geluk, die leven gemiddeld 2 jaar langer. Nog geen 20 jaar geleden lagen deze cijfers wat lager. Bij de mannen was dit toen 3,5 jaar minder en bij de vrouwen zo’n 2 jaar minder. Meer lezen >>

 

 

 Een gezellige vierdaagse!

Van 6 tot 9 juni hebben wij de vierdaagse gelopen met onze bewoners. En wat hebben we weer genoten van de gezellige sfeer tijdens het wandelen en de mooie omgeving.  Ook de ontvangst van de wandelaars was weer feestelijk. We willen iedereen, de deelnemers, medewerkers, vrijwilligers, familie, vrienden en leveranciers hartelijk danken voor hun bijdrage aan de Vierdaagse.  Onze dank gaat bovendien uit naar een ieder die zo gul heeft gegeven voor het goede doel, wij hebben een mooi bedrag, ruim € 1.000,-, opgehaald voor het Prinses Beatrix Spierfonds. Tot volgend jaar bij de Vierdaagse!

 

Culturele middag Bangladesh bij De Merwelanden

Op zaterdag 8 april zamelen wij, van 14:00 - 16:00 uur, geld in voor kinderen met een handicap in Bangladesh en Nepal. Tijdens deze culturele middag is er van alles te doen in Brasserie De Ontmoeting bij De Merwelanden. U hoort uit eerste hand over het leven van de kinderen en wat er wordt gedaan om hun situatie te verbeteren. Er zal een proeverij zijn met drankjes en hapjes uit deze landen. Er is een modeshow en we laten het rad van fortuin draaien voor mooie prijzen. Het wordt een leuke middag voor jong en oud! De opbrengsten van deze middag komen ten goede aan de Stichting PhySci, een stichting die kinderen met een handicap en hun ouders ondersteunt op weg naar een betere toekomst.

 

Kinderen in Bangladesh

Nationale Pannenkoekdag bij De Merwelanden groot succes!

Vrijdag 24 maart was het zover, Nationale Pannenkoekdag bij De Merwelanden. Onze eigen koks, Piet de waal en Jos Jamin, bakten ruim 800 pannenkoeken. De gezellige dag werd feestelijk geopend door de (interim-)burgemeester Peter van der Velden en Maarten van Es. Maarten kwam helpen namens de stichting Lymph&Co. Alle opbrengsten van de pannenkoekdag, een mooi bedrag van €1500,-, kwamen te goede aan deze stichting.

 

 

 

       

Ook een leuk artikel in Dordt Centraal over onze gezellige Pannenkoekdag!

 

Tovertafel van Vrienden van De Merwelanden

Herfstbladeren vegen, vissen vangen, bloemen laten groeien of rijmpjes afmaken. Het is maar een greep uit de mogelijkheden van de Tovertafel. 

In december is door stichting Vrienden van De Merwelanden een Tovertafel aangeschaft. Initiatiefnemers Jolanda en Melanie zijn erg blij met deze aanwinst voor bewoners van de kleinschalige woningen en cliënten van de dagbesteding.
“Vanuit een beamer in het plafond worden allerlei bewegende plaatjes op een tafel geprojecteerd. Raakt iemand ze aan, dan veranderen ze van richting of van omvang. Zo is er een balspel waarbij de mensen aan tafel de bal in elkaars richting kunnen sturen. Mensen komen in beweging en doen makkelijk mee. Het licht, de kleuren en de beweging zorgen ervoor dat bewoners worden gestimuleerd om mee te doen. Het werkt heel aanstekelijk, ook voor het personeel of mensen die op bezoek komen”, vertellen Jolanda en Melanie enthousiast. “In de woonkamers van meerdere kleinschalige woningen en in de dagbestedingsruimte zijn aansluitingen aanwezig voor de tovertafel. Op die manier kan het spel rouleren en kunnen heel veel bewoners er gebruik van maken.”

Op NED7 vonden we een interresant artikel: Meer bewegen voor ouderen, 10 tips

Meer bewegen voor ouderen. Met deze 10 tips zorg je er ook op hoge leeftijd voor dat je langer zelfstandig kunt blijven functioneren. Zelfs als je niet meer helemaal goed ter been bent.
Zodra we ouder worden verandert ons lichaam. Mensen die weinig tot niet bewegen merken dit een stuk sneller dan mensen die wel blijven bewegen. Opstaan uit bed gaat minder makkelijk. Traplopen wordt moeilijker. Belangrijk dus dat je zoveel mogelijk blijft bewegen. Want mensen die actiever zijn, zijn langer in staat zelf dingen te blijven doen.

Lichaam en geest
Overigens profiteert niet alleen je lichaam van beweging. Ook ons brein ondervindt voordelen van activiteit. Dus achterover leunen en niets doen is eigenlijk geen optie. Sterker nog: zelfs de kleinste vorm van beweging helpt je lichaam en geest herstellen.

Dit zijn 10 tips waarmee je dat kunt realiseren.

  1. Vaste momenten
  2. Nederland in Beweging
  3. Fiets op Marktplaats
  4. Huishouden
  5. Muziek maakt actief
  6. Beweegactiviteiten in de buurt
  7. Apps om te bewegen
  8. Stappenteller
  9. Vaste wandelroute
  10. Tuinieren

Klik hier voor het hele artikel.