de-merwelanden-overons-1022x477-2-1

De Merwelanden: thuis in toegewijde zorg

De Merwelanden is een woon- en zorgcentrum in de Dordtse wijk de Merwedepolder. De ligging aan de rivier het Wantij, het groene park aan de achterzijde en de nabijheid van Nationaal Park De Biesbosch zorgen voor een mooie omgeving met prachtige uitzichten.

Voor nu en de komende jaren
Bewoners kiezen voor De Merwelanden omdat we voor uiteenlopende woon- en zorgwensen een oplossing bieden, die u bovendien kunt aanpassen als uw situatie verandert. Van zelfstandige huurwoningen en zorgappartementen tot intensieve zorg in een kleinschalige woning. U geniet van privacy in uw eigen woning, terwijl u gebruik kunt maken van een uitgebreid aanbod van ondersteunende diensten en honderden activiteiten. In de brasserie kunt u dagelijks genieten van heerlijke maaltijden. Nu, maar ook in de komende jaren bent u bij ons aan het juiste adres.

Kernwaarden
De 200 medewerkers en 125 vrijwilligers van De Merwelanden zetten zich iedere dag met toewijding in om u de juiste zorg of ondersteuning te bieden. Gastvrijheid, ontmoeting, bezieling en vakbekwaamheid zijn hierbij onze kernwaarden.

Missie
De Merwelanden biedt toegewijde zorg en ondersteuning die mensen in hun kracht brengt en vitaal houdt. Het is een plaats van ontmoeting, waar de mens ertoe doet.

Visie
De Merwelanden biedt cliënten de mogelijkheid om de regie over hun eigen leven te houden. De Merwelanden is dus allereerst regieadviseur en dienstverlener en dan pas zorgverlener. Dit houdt in dat onze medewerkers in staat zijn respectvol in te voegen in het leven van onze cliënt en daar een meerwaarde aan te verlenen. Om te toetsen of wij onze visie waarmaken, controleren wij regelmatig of onze cliënten en medewerkers aantoonbaar tevreden zijn. 

Katholieke identiteit
Ruim 40 jaar geleden is De Merwelanden ontstaan als een rooms-katholiek huis. In die tijd waren er alleen katholieke bewoners, maar sinds die tijd is er veel veranderd. De verzuiling is verdwenen, de ontkerkelijking neemt nog steeds toe. De Merwelanden is nog steeds een katholieke zorginstelling, maar wat betekent dat in onze huidige tijd?
We hebben de katholieke identiteit proberen weer te geven in het beeld van een boom. Deze boom staat met grote stevige wortels in de aarde. Onze wortels worden vormgegeven door de katholieke waarden: naastenliefde, compassie, liefde en vergeving.
Gevoed door die goede, stevige wortels ontstaat een stam. Een stevige stam, die wel tegen een stootje kan. De waarden waar onze organisatie voor staat, vinden we terug in deze stam. Dit is waar wij naar streven: bezieling, ontmoeting, vakbekwaamheid, gastvrijheid, aandacht voor waarden en normen, eigen regie voor de klant en in open verbinding staan met de buitenwereld.
Aan een gezonde boom kunnen goede vruchten groeien: de dingen die we doen, de praktijk van alledag. Enkele voorbeelden van die vruchten zijn: we zijn met aandacht aanwezig, we creëren een plek van ontmoeting, we zorgen dat iedereen zich welkom voelt, we vieren de christelijke feesten en koesteren rituelen.